Hoe merk je herseninfarct?

Wat zijn de signalen van een beroerte?

  • Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
  • Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken.
  • Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.

Wat is een lichte herseninfarct?

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) gaat er even iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van je hersenen tijdelijk te weinig bloed. Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren.

Wat gebeurt er bij een beroerte?

Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.

Hoe lang duurt een beroerte?

De drie belangrijkste tekens hiervoor zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. Dit duurt meestal korter dan 30 minuten, maar kan ook wel 24 uur duren. Als iemand een TIA krijgt is dat een belangrijke waarschuwing, er kunnen er meer volgen. Zoek daarom zo snel mogelijk medische hulp.

Hoeveel mensen krijgen per jaar een beroerte?

Jaarlijks lopen naar schatting 40.000 mensen in Nederland een CVA op en 20.000 een TIA. In de huisartsenpraktijk lopen per jaar ruim 2 per 1.000 patiënten een CVA op. Onder 65 plussers is dat 14 per 1.000 per jaar. Gezien de vergrijzing valt een toename van deze aantallen te verwachten.

Hoe kom je aan een herseninfarct?

Een herseninfarct kan ontstaan door vernauwingen in de halsslagaders of in de kleine bloedvaten in de hersenen zelf. Normaal is de binnenwand van de bloedvaten glad en stroomt het bloed er gemakkelijk doorheen. Bij een vernauwing kan er eerder een stolsel blijven steken en zo een herseninfarct veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van een lichte beroerte?

Een plotseling scheef hangende mond, niet uit je woorden kunnen komen of niet kunnen bewegen van een lichaamshelft: het kunnen symptomen zijn van een beroerte.

Waar staat de afkorting TIA voor?

Een TIA is de afkorting van Transient Ischaemic Attack. Een TIA is een neurologische aandoening. Het is een voorbijgaande aanval waarbij de bloeddoorstroming van een deel van de hersenen even wordt onderbroken.

Waardoor kan een beroerte worden veroorzaakt?

Een CVA of beroerte kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes) , overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken.

Wat is het verschil tussen een herseninfarct en een beroerte?

Vrij vertaald is dit een ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dat kan een hersenbloeding, TIA of herseninfarct zijn. Bij een beroerte werkt ineens een deel van de hersencellen niet meer door bloedvatverstopping/afsluiting (herseninfarct) of bloedvatscheuring (hersenbloeding).

Kun je volledig herstellen van een beroerte?

Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.

Hoe lang duurt het herstel van een beroerte?

Na een beroerte volgt meestal revalidatie. Onder deskundige begeleiding werk je aan je herstel. Het doel is dat je weer zo veel mogelijk zelf kunt doen. Revalidatie duurt gemiddeld een half jaar.