Wat betekent ondervoeding?

Ondervoeding betekent eigenlijk dat het lichaam onvoldoende voedingsstoffen aangereikt krijgt om goed te functioneren. Hierdoor ontstaan op termijn nadelige effecten zoals vermindering van kracht, energie, verhoging van complicaties rondom ziekte en vertraagd herstel.

Wat is Stuurgroep ondervoeding?

Voor zorgprofessionals De Stuurgroep Ondervoeding coördineert samenwerking tussen partijen en initieert activiteiten om ondervoeding te verminderen, in het bijzonder bij kinderen, chronisch en acuut zieken en ouderen.

Wat is algehele ondervoeding?

Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Wat gebeurt er bij ondervoeding?

Ondervoeding is een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines. Dit leidt tot ongewenst gewichtsverlies en een slechter functioneren van het lichaam. Het komt vooral voor bij ouderen en zieken, maar soms ook bij kinderen.

Wat kan je doen tegen ondervoeding?

In het kort

  1. Eet volgens de aanbevolen basisvoeding om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.
  2. Eet regelmatig en maak het eten smakelijk en gezellig.
  3. Zorg dat u gezonde voeding op voorraad heeft.
  4. Kies eten dat gemakkelijk is klaar te maken.
  5. Zorg dat u regelmatig beweegt en rook niet.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

De gevolgen van ondervoeding en uitdroging

  • Meer kans op doorligwonden.
  • Wonden kunnen minder snel herstellen.
  • Meer kans op infecties.
  • Verminderde weerstand, door o.a. tekorten aan energie, vitamines en mineralen.
  • Meer kans op vallen door onder andere krachtsverlies van de spieren.
  • Vaker bezoek aan huisarts of ziekenhuisopname.

Wat is partiële ondervoeding?

Hierbij kan sprake zijn van een tekort aan macro- en micronutrienten dan wel van een partiële deficiëntie waarbij bij voldoende inname aan energie de inname aan eiwit, vitamines, mineralen en spoorelementen onvoldoende is.

Welke chronische aandoeningen zijn Risicogroepen voor ondervoeding?

Het risico op ondervoeding is verhoogd bij: kwetsbare ouderen thuis, in een verzorgingshuis of woonzorgcentrum. patiënten die meerdere ziekten hebben, chronisch ziek (COPD, CVA, decubitus, dementie, depressie, hartfalen, inflammatoire darmziekten, maligniteiten, reumatoïde artritis) zijn of veel medicatie gebruiken.

Kunnen ondervoeding en overgewicht gelijktijdig bestaan?

Ondervoeding en overgewicht kunnen ook tegelijk bestaan. Cliënten met overgewicht kunnen ook ondervoed zijn. Zorgprofessionals zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de voedingstoestand en het bepalen van het lichaamsgewicht.

Wat is een risicofactor voor ondervoeding?

De belangrijkste risicofactor voor ondervoeding is ziekte. Door ziekte kan de behoefte aan voedingsstoffen ook hoger worden, zodat een normale voeding niet meer voldoende is. Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen.

Hoe behandel je ondervoeding?

Ondervoeding kunt u tegengaan door te kiezen voor vet- en calorierijke voeding. Daarnaast is het bij risico op ondervoeding belangrijk om stapje voor stapje wat meer te eten. Natuurlijk moet de voeding wel gezond blijven. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende eiwit.

Wat te doen bij ondergewicht ouderen?

Behandeling ondervoeding bij ouderen Als u afvalt raden we aan meer te eten. Vooral extra energie (=calorieën) en eiwitten zijn nodig om weer aan te komen. Extra eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw van de spieren en wondgenezing. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam.

Waarom ondervoeding bij ouderen?

Ondervoeding bij ouderen. Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen.

Wat is een ondervoeding?

Definitie voor ondervoeding. ‘Ondervoeding kan worden beschouwd als een voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere nutriënten (voedingsstoffen), die leidt tot meetbare nadelige effecten op de lichaamsomvang en lichaamssamenstelling, op het functioneren en op klinische resultaten.’ (Stratton 2003).

Hoe groter is het risico op ondervoeding?

Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen.

Hoe wordt de diagnose ondervoeding gesteld?

De diagnose ondervoeding wordt gesteld in 2 stappen. In stap 1 wordt gescreend op ondervoeding via een gevalideerd instrument (bijvoorbeeld SNAQ, MUST, SNAQ65+, MNA). Wanneer de uitkomst van de screening aangeeft dat iemand een verhoogd risico op ondervoeding heeft, wordt doorgegaan naar stap 2.