Welke soort peren om te stoven?

Rassen stoofperen

  • Gieser Wildeman. Door fijnproevers vaak tot de lekkerste stoofpeer betiteld en momenteel het meest geteelde, commerciële ras.
  • Saint Rémy. Dit ras vindt zijn oorsprong in het oude België.
  • Zoete Brederode Peer.
  • Hieronder een overzicht met stoofperenrassen:

Wat voor soorten peren zijn er?

Van de peer bestaan er meer dan drieduizend verschillende rassen. Perenrassen zijn vooral te verdelen in twee categorieën, in handperen en stoofperen.

Wat is een stoofpeer?

Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.

Wat is een goede perenboom?

Perenbomen kun je kopen in veel maten en soorten. Het is van belang dat je kijkt naar de bestuiving en stamhoogte. Goede zelfbestuivende soorten zijn de Doyenne du Comice, Conference, Concorde en de Gieser Wildeman. Goede kruisbestuivingen vormt u met bijvoorbeeld de Triomphe de Vienne Beurre Hardy.

Welke peren kan je niet eten?

Je kan peren onderverdelen in twee groepen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen gewoon op kamertemperatuur. Stoofperen kun je niet rauw eten.

Wat voor soorten stoofperen zijn er?

Tegenwoordig is er van die soortenrijkdom echter nog maar bar weinig over. In de handel zijn er eigenlijk nog maar vier stoofperensoorten die commercieel geteeld worden: Gieser Wildeman: wellicht de beste stoofpeer, van oorsprong Nederlands en tegenwoordig ook het meest geteelde ras in Nederland.

Hoe weet je of een peer een stoofpeer is?

Rijpe stoofperen zijn hard, maar niet keihard. Je kunt testen of ze al rijp zijn door het vruchtvlees naast het steeltje zacht in te drukken. Als het iets meegeeft, is je peertje klaar om te stoven. Te zachte peren zijn overrijp en minder geschikt om te stoven.

Is stoofperen groente of fruit?

Stoofperen zijn geschikt voor traditioneel gebruik als groente. Maar doen het ook goed in salades, bijgerechten en desserts.

Wat heeft een perenboom nodig?

Aanplanting van perenbomen De perenboom heeft het liefst goede vochthoudende grond. Op een zandgrond heeft de peer vaak last van droogte. Als de perenboom toch op een zandgrond wordt gepland, moet de boom regelmatig water krijgen.

Waar houdt de perenboom van?

Perenbomen komen voor in Europa, Azië en Noord-Afrika. Ze houden ervan als de grond een beetje nat is. Verder houdt de perenboom van de zon, maar ook van een beetje schaduw. Perenbomen vinden het fijn om in Nederland te leven.

Welke peren kun je eten?

Populaire handperen zijn:

  • De Anjou peer: groot en sappig.
  • De Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil.
  • De Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees.
  • De Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees.

Waarom kun je stoofperen niet rauw eten?

Het verschil tussen handperen en stoofperen is vrijwel precies hetzelfde als onze definitie van het culinaire verschil tussen groente en fruit: handperen kun je rauw eten, stoofperen niet; die moet je eerst garen, net zoals andere groentes. Anders zijn ze niet te eten (hard, erg korrelig en meestal behoorlijk wrang).